شکر پلو یکی از غذاهای محلی و معروف استان فارس و شهر شیراز است که در این منطقه طرفداران زیادی دارد. این غذا بسیار خوشمزه است و اگر ذائقه شیرین دارید، حتماً در سفر به این مناطق از این غذای خوشمزه میل کنید و لذت ببرید.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این غذای خوشمزه را مرور میکنیم.
برنج: یک کیلوگرم
شکر: ۸۰۰ گرم
روغن: ۲ قاشق غذاخوری
زعفران: یک قاشق چایخوری
گلاب: یک پیمانه
خلال نارنج، پوست نارنگی یا پوست پرتقال: به مقدار لازم
خلال بادام و پسته: به مقدار لازم
نمک و زردچوبه: به مقدار لازم
این غذای خوشمزه در هفت مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱– مرحله اول:
برنج را از حداقل ۴ ساعت قبل در آب ولرم و مقداری نمک خیس کنید.
۲– مرحله دوم:
یک پیمانه آب را در قابلمه بریزید و مقداری شکر به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا آب به جوش بیاید.
۳– مرحله سوم:
خلال نارنج، پوست نارنگی یا پوست پرتقال را در یک قابلمه دیگر پر از آب جوش بریزید. سپس آنها را آبکش کنید. این کار را سه بار تکرار کنید تا تلخی خلالها کاملاً گرفته شود.
۴– مرحله چهارم:
سپس خلال نارنج، پوست نارنگی یا پوست پرتقال آبکش شده را به مدت ۵ دقیقه در قابلمه آب و شکر بریزید و بجوشانید تا شیرین شوند. سپس آنها را از آب و شکر دربیاورید.
۵– مرحله پنجم
خلال بادام و پسته را در مقدار کمی گلاب برای نیم ساعت خیس کنید تا کمی نرم شوند و عطر گلاب را به خود بگیرند. سپس آنها را آبکش کنید و به خلال پوست نارنگی یا پوست پرتقال بیفزایید. خلالها را در مقداری روغن روی حرارت متوسط تفت دهید و برای تزئین پلو کنار بگذارید.
۶– مرحله ششم (پخت شهد)
شکر را در قابلمهای جداگانه با دو لیوان آب و گلاب برای ۵ دقیقه بجوشانید تا شکر غلیظ شود و بهصورت شیره دربیاید. زعفران را با مقداری آب جوش مخلوط کنید و به شکر بیفزایید. سپس ۲ قاشق غذاخوری روغن در آن بریزید. شهد را کنار بگذارید.
۷– مرحله هفتم:
یک قابلمه نسبتاً بزرگ را تا نیمه آب کنید و روی حرارت قرار دهید تا آب به جوش آید. آب برنج را خالی کنید و آن را در قابلمه آب در حال جوش بریزید. مقداری زردچوبه به آن اضافه کنید. اجازه دهید تا برنج به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه بپزد. پس از اینکه دانههای برنج کمی نرم شدند اما هنوز مغز آنها سفت بود، برنج را آبکش کنید.
کف قابلمه موردنظر مقداری روغن بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس تهدیگ موردنظرتان را در آن بچینید و برنج را روی آن بریزید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا برنج برای ۲۰ دقیقه دم بکشد. قبل از دم کشیدن کامل برنج، آن را با کمک کفگیر بهآرامی به یک آبکش منتقل کنید. زیر آبکش یک سینی قرار دهید و نیمی از شهد آمادهشده را بهآرامی روی برنج بریزید و مخلوط کنید.
برنج را دوباره دمکنید و پس از ۲۰ دقیقه، بقیه شهد بهعلاوه شهد باقیمانده در سینی را روی برنج بریزید. توجه کنید که در این مرحله شعله گاز باید کم باشد. پس از گذشت ۲۰ دقیقه از ریختن شهد، شکر پلوی شما آماده است. نوش جان!
۱– برای خیس کردن برنج، به ازای هر پیمانه برنج، ۲ پیمانه آب و یک قاشق غذاخوری نمک نیاز است. برنج را زمانی آبکش کنید که دانههای آن از حد معمول سفتتر باشند.
۲– در مرحله هم زدن برنج و شهد دقت کنید که برنج شفته نشود و نشکند.
۳– در مرحله دوم ریختن شهد روی برنج حتماً از شعلهپخشکن استفاده کنید، زیرا شربتی که به ته قابلمه میرود خیلی زود میسوزد.
۴– تهدیگ شکر پلو شیرازی به علت رسوب شیره شکر سفت میشود و احتمال سوختن آنهم زیاد است، به همین علت این پلو را معمولاً بدون تهدیگ درست میکنند. البته اگر از قابلمه تفلون برای دم دادن برنجی که شهد به آن اضافه کردهاید، استفاده کنید، یک تهدیگ بسیار خوشمزه بهدست میآورید.
۵– شما میتوانید میزان شکر را بنا به ذائقه خود، کم یا زیاد کنید.
۶– شما میتوانید کمی پودر دارچین روی دیس شکر پلو بپاشید.
۷– اگر حجم برنج زیاد باشد، برنج را به آبکش منتقل نمیکنند و هر دو بار شهد را روی برنج میریزند و به روش بخارپز دم میکنند.
۸– برخی افراد، بخصوص قدیمیها برنج آبکش کرده را به همراه شهد زعفران و خلال بادام بهصورت لایه به لایه در قابلمه میریزند و دم میگذارند. آنها در نیمههای دم کشیدن، قابلمه برنج را تعویض میکنند یا بهاصطلاح «قابلمه به قابلمه» میکنند. این کار باعث درست شدن یک تهدیگ بسیار خوشمزه میشود. سپس قابلمه جدید را روی شعله میگذارند تا ادامه طبخ انجام شود.
۹– شکر پلوی شیرازی معمولاً با خورش قیمه خورده میشود، اما شما میتوانید آن را با مرغ یا گوشت بره نیز نوش جان کنید. برخی افراد مرغ یا گوشت را لای شکر پلو میگذارند تا همراه با آن دم بکشد.