آرامگاه ابن سینا بوعلی سینا همدان تندیس بوعلی سینا پارک بوعلی سینا همدان کتابخانه آرامگاه بوعلی سینا بوعلی سینا معماری آرامگاه بوعلی سینا آرامگاه بوعلی سینا
آثار ملی ثبت شده در ایران برتر در ایران همدان همدان

آرامگاه بوعلی سینا در بافت تاریخی همدان

دوشنبه ۷ فروردین ۱۴۰۲
1,511 بازدید بدون دیدگاه

آرامگاه بوعلی سینا ملقب به شیخ‎الرئیس یکی از جاذبه‎های تاریخی و مذهبی شهر همدان که در مرکز این شهر و در میدانی به همین نام جای دارد. این آرامگاه همه‎روزه پذیرای علاقه‎مندان بسیاری از ایران و سایر کشورها است.

بوعلی سینا کیست؟

ابن‎سینا در سال ۳۵۹ هجری خورشیدی در بخارا متولد شد و در سال ۴۱۶ در همدان درگذشت.

او در بسیاری از علوم عصر خود همچون ریاضی، نجوم، فیزیک، شیمی، روانشناسی، زمین‌شناسی و جغرافیا، شعر و ادبیات، فلسفه و منطق و پزشکی، دانا و صاحب‌نظر بود. ایشان از مشهورترین و تاثیرگذارترین فیلسوفان و دانشمندان ایران است که آثارش در زمینه فلسفه ارسطویی و پزشکی اهمیت بسیاری دارند و از منابع مهم این علوم به‎شمار می‌روند. کتاب قانون این دانشمند یکی از معروف‌ترین آثار تاریخ پزشکی به حساب می‌آید و همچنان در پژوهش‌ها به کار می‌رود. بی‌دلیل نیست که روز تولد بوعلی سینا در تقویم به‌عنوان روز پزشک در نظر گرفته شده است.

از آنجا که در گذشته، عربی زبان رایج آثار علمی بود، ابن‎سینا و سایر دانشمندان ایرانی که در آن روزگار می‌زیستند، ‏کتب خود را به زبان عربی می‌نوشتند. بعدها بعضی از این آثار به زبان‌های دیگر از جمله فارسی ترجمه شدند.‏ ابن‎سینا در ادبیات فارسی نیز دستی داشت و بیش از ۲۰ اثر فارسی به او منسوب است. او همچنین حدود ۲۵۰ رساله کوچک و نامه با موضوعاتی دارد که در قرون‌وسطا مطرح بودند.

معرفی آرامگاه بوعلی سینا همدان

آرامگاه بوعلی سینا یکی از جاذبه‌های گردشگری همدان به شمار می‌رود که با ستون‌های سربه‌فلک‌ کشیده، به نماد این شهر تبدیل شده است.

آرامگاه بوعلی سینا دارای دو تالار (شمالی و جنوبی) است. در حال حاضر از تالار جنوبی به‌عنوان موزه برای نگهداری سکه، سفال، برنز و غیره استفاده می‌شود و تالار شمالی به کتابخانه‌ اختصاص یافته است. قبر «بوعلی سینا» در سمت راست مدخل آرامگاه و در سمت چپ او، قبر «ابوسعید دخدوک» از دوستان ابن‎سینا قرار دارد. در حیاط شرقی آرامگاه، رو‌به‌روی در ورودی و در مقابل خیابان «بوعلی»، شاعر ملی ایران «ابوالقاسم عارف قزوینی» دفن شده است.

تاریخچه آرامگاه بوعلی سینا

در زمان حیات بوعلی سینا، سپاهیان شمس‌الدوله دیلمی، حاکم وقت همدان، شورش می‌کنند و او در جریان این قائله ۴۰ روز در خانه ابوسعید می‌ماند. وی پس از مرگ همان‎جا به خاک سپرده می‌شود و چندی بعد ابوسعید نیز در کنار وی به خواب ابدی فرو می‌رود. این محل در آن زمان در پشت دژ جنوبی همدان بود و تا اواخر قرن سیزدهم هجری نیز تنها چهارطاقی کوچکی به‌عنوان مقبره بر مزار آن دو وجود داشت.

آرامگاه در دوره قاجار

از آنجا که چهارطاقی مزار شیخ به‌مرور زمان در حال تخریب بود، یکی از شاهزاده‌های قاجار به نام «نگار خانم» دختر شاهزاده عباس میرزا، ولیعهد فتحعلی شاه، درصدد تجدید این بنا و تعمیر آن برآمد. به دستور وی به‌جای سازه قدیمی آن، گنبدی از آجر ساخته شد و دو سنگ، یکی روی مزار ابن‎سینا و دیگری روی مزار ابوسعید قرار گرفت. پس از احداث این بنای جدید، سنگ قبرهای قدیمی در آرامگاه جدید نصب شد و در داخل آرامگاه و در اطراف سنگ قبر بوعلی سینا و ابوسعید نیز، نرده‌ چوبی کوتاهی ساختند.

در سال ۱۲۹۹ هجری شمسی شخصی به نام محمدحسین فریدالدوله گلگون همدانی، دیواری کوتاه به دور محوطه قبر ابن‎سینا کشید و در کنار آرامگاه، تالاری بزرگ و تالاری کوچک‌تر برای کتابخانه و مخزن کتاب ساخت و یک چاه و حوض به مجموعه اضافه کرد.

آرامگاه در دوره پهلوی

در زمان حکومت محمدرضا پهلوی، اعضای انجمن آثار ملی ایران تصمیم گرفتند که بنای جدید آرامگاه بوعلی سینا بر اساس معماری قدیم و جدید ساخته شود. در نتیجه در خرداد سال ۱۳۲۴ هجری شمسی، طراحی نقشه‌ این بنا بین مهندسان و فارغ‌التحصیلان رشته‌ معماری به مسابقه گذاشته شد. بین طرح‌های ارائه‌شده، طرح آقا‌ی مهندس «هوشنگ سیحون» مورد قبول جناب مهندس محسن فروغی و آندره گدار قرار گرفت و به‌عنوان جایزه، اجرای این پروژه به ایشان واگذار شد.

طرح مزبور با الهام از «گنبد قابوس»، از عظیم‌ترین شاهکارهای معماری عصر ابن‎سینا، صورت گرفت که مقبره‌ قابوس‎ابن‎وشمگیر، شاعر و خوشنویس و از امیران سلسله زیار و حاکم طبرستان و گرگان بود. اگرچه سبک معماری این دو بنا بسیار با هم تفاوت دارد، می‌توان ایده‌ اولیه معمار را از این بنای باشکوه متوجه شد.

در اواسط سال ۱۳۲۶ هجری شمسی، انجمن آثار ملی تصمیم به اجرای طرح ساختمان آرامگاه گرفت. در آن هنگام مهندس سیحون برای تکمیل مطالعات خود به پاریس سفر کرده بود. پس از آگاهی از تصمیم انجمن، تحقیقات جدیدی را آغاز و در خرداد سال ۱۳۲۸ هجری شمسی، طرح‌های اجرایی آرامگاه را به‌‌عنوان پایان‌نامه به دانشکده هنرهای زیبای پاریس ارائه و سپس در تیر‌ماه همان سال آن را برای اجرا به انجمن ارسال کرد. در اوایل سال ۱۳۲۸ هجری شمسی بین انجمن آثار ملی ایران و شرکت ساختمان‌های کشور (شرکت نسبی مهندس ابتهاج و شرکا) قراردادی منعقد شد و در خرداد‌ماه، کار ساخت آرامگاه کلید خورد.

پس از تخریب مقبره‌ قدیمی و نبش قبر ابن‌سینا و ابو‌سعید، جمجمه و بخش‌های باقی‌مانده از استخوان‌های بوعلی‎سینا و ابوسعید با حضور افراد معتمد و موثق، پس از تهیه‌ صورت‌جلسه، در جعبه‌های مخصوص گذاشته و مهروموم شدند تا پس از ساخت بنای جدید، مجددا دفن شوند.

احداث بنای آرامگاه بوعلی سینا در سال ۱۳۳۰ هجری شمسی به پایان رسید و در بهمن‌‎ماه همان سال به نمایندگان انجمن آثار ملی، تحویل داده شد. در روز پنجشنبه یازدهم اردیبهشت سال ۱۳۳۱ هجری شمسی، لاک و مهر جعبه‌های محتوی استخوان‌های بوعلی سینا و ابوسعید دخدوک برداشته شد و استخوان‌ها با دقت کامل و رعایت موازین شرعی و آداب و رسوم معمول، کفن و دفن شد.

معماری بنا

آرامگاه بوعلی سینا در زمینی به مساحت حدود ۳۰۰۰ مترمربع ساخته شده و زیربنای آرامگاه نیز حدود ۱۸۰۰ مترمربع است. بنای آرامگاه تلفیقی از دو سبک معماری ایران باستان و ایران بعد از اسلام را به نمایش می‌گذارد و در طراحی آن و عناصر اطرافش از هنر معماری سنتی ایرانی الگوبرداری شده است. برج آرامگاه از برج گنبد قابوس، باغچه‌ها از باغ‌های ایرانی، آب‌نماها از حوض‌خانه‌های سنتی و همچنین نمای سنگی با سنگ گرانیت از کاخ‌های باستانی ایرانی الهام گرفته شده‌اند.

مهندس سیحون در قسمت زیرین بنا، نمایی از بناهای مصر، ایران و یونان قدیم را نشان داده و در قسمت بالا معماری گنبد قابوس را به رخ کشیده است. طبق این طراحی، ابن‎سینا فیلسوف و متفکر بزرگ اسلامی بود که افکارش بر پایه علوم و اطلاعات ملل قدیم بنا نهاده شده و از چنین مبنایی رشد و تکامل یافته بود. سنگ‌های خشن و بزرگ در قسمت‌های زیرین بنا، روحیه‌ محکم و قدرت را تداعی می‌کنند و ظرافت و عظمت برج و پایه‌های آن، تفاوتشان را با سنگ‌های خشن آشکار می‌سازند.

سبک معماری آرامگاه ابن‎سینا با گنبد قابوس تفاوت‌هایی دارد. یکی از تفاوت‌ها این است که گنبد قابوس ۱۰ ستون و آرامگاه ابن‎سینا ۱۲ ستون دارد که نشانگر ۱۲ دانش ایشان هستند. علاوه بر این، فاصله‌ بین ستون‌ها در گنبد ابن‎سینا، باز و در گنبد قابوس بسته است. این دو سازه از نظر ابعاد نیز یکسان نیستند و ابعاد آرامگاه بوعلی سینا تقریبا به نصف ابعاد گنبد قابوس می‌رسد. جالب اینکه ایوان بنای آرامگاه ۱۰ ستون دارد و این ستون‌ها نشانه می‌دهند که بنا ۱۰ قرن پس از بوعلی سینا ساخته شده است.

ویژگی‎های آرامگاه

یکی جذاب‌ترین بخش‌های آرامگاه، تخته‌سنگ مرمر یک‌پارچه‌ای به طول ۲٫۵۵ و عرض یک متر است که در میان ۱۲ پایه برج آرامگاه قرار دارد و کتیبه‌ای به خط ثلث روی آن دیده می‌شود. در زمان ساخت، تخته‌ سنگ بزرگی برای این قسمت تهیه شد؛ اما طی حادثه‌ای شکست و سازندگان مجبور به تهیه تخته‌سنگ دیگری شدند که از کنار دریاچه ارومیه به همدان آورده شد.

همچنین پایه‌های برج جذابیت خاص خود را دارند. ارتفاع هر پایه‌ برج از کف زیرین آرامگاه تا زیر گنبد، نزدیک به ۲۳ متر است. عرض هر پایه در پایین به ۱٫۱۷ متر و در بالا به ۹۲ سانتی‌متر می‌رسد. گنبد مخروطی‌شکل آن نیز حدود ۶ متر ارتفاع دارد. ارتفاع اتاق اصلی آرامگاه ۶٫۱۰ و ارتفاع آرامگاه بوعلی سینا در مجموع (از کف تا انتها) بیش از ۲۸ متر است.

پس از ورود به بنا با محوطه‌ای مربع‌شکل روبه‌رو می‌شوید که ۲۰ بیت قصیده‌ معروف «عینیه» به خط ثلث بر بالای دیوارهای آن خودنمایی می‌کند. این قصیده از آثار ادبی ابن‎سینا در حکمت و فلسفه به شمار می‌رود و به مراحل مختلف سیر روح انسانی و ارتباط آن با عالم جسمانی می‌پردازد. این ابیات روی ۴۰ لوح از سنگ مرمر نقش بسته‌اند که هرکدام ۱٫۱۰ متر طول و ۰٫۵ متر عرض دارند.

مکمل این بنا، بوستانی به‌شکل نیم‌دایره با فضای سبز است و تندیسی از ابوعلی سینا با کتابی در دست در ضلع شرقی میدان قرار دارد.

بخش‎های مختلف آرامگاه بوعلی سینا

آرامگاه بوعلی سینا همدان دارای بخش‎های مختلفی است که در ادامه به معرفی آن‎ها پرداخته می‎شود.

کتابخانه

یکی از اقداماتی که کمیته‌ جشن هزاره‌ بوعلی سینا برای بزرگداشت او انجام داد، تاسیس کتابخانه‌ای در جوار آرامگاه وی بود. اعضای انجمن معتقد بودند از آنجا که ابن‎سینا فیلسوف و دانشمندی جهانی است، باید همه محافل علمی جهان در تاسیس کتابخانه‌ او مشارکت داشته باشند. در نتیجه، در سال ۱۳۲۹ هجری شمسی با تهیه‌ یک اطلاعیه به زبان‌های فارسی، عربی، فرانسه و انگلیسی، از همه مولفان، موسسات فرهنگی و ناشران ایرانی و خارجی درخواست شد که کتاب‌هایی به انجمن آثار ملی ارسال کنند.

این مکان در ابتدا ۶۴۹ جلد کتاب داشت و از آن با عنوان قرائت خانه‌ بوعلی‌ سینا یاد می‌شد و پس از انتشار اطلاعیه، بر تعداد کتاب‌ها افزوده شد. امروزه ۸,۰۰۰ جلد کتاب ایرانی و خارجی در این کتابخانه وجود دارد که حدود ۳۰ جلد آن خطی و ۵۹۰ جلد به زبان‌های فرانسه، انگلیسی، آلمانی و … هستند.

تندیس ابن‎سینا

تصویر موجود از ابن سینا در نسخه‌های کهن، کتابخانه‌ها و کلیساها، نسخه‌های قدیم کتاب‌های اروپایی و ترجمه‌های لاتین آثار او اصالت ندارد و بیشتر بر پایه‌ حدس و گمان است. به همین جهت انجمن آثار ملی تصمیم گرفت، مجسمه‌ای از او تهیه کند.

به همین منظور لازم بود بر اساس مآخذ و مدارک، تصویری از شیخ‌الرییس طراحی شود. به این ترتیب، کمیسیون‌های متعددی با حضور دانشمندانی تشکیل شد که با آثار شیخ و شرح حال او آشنایی داشتند و با توجه به اطلاعاتی که درباره‌ او به قلم خود وی و نیز شاگردش «ابوعبید» و همچنین نوشته‌ «بیهقی» در «صوان الحکمه» به‌دست آمده بود، تصویری از او به دست آقای «ابوالحسن صدیقی»، مجسمه‌ساز مشهور تهیه شد. این تصویر در بیست‌ویکمین جلسه‌ هیئت مؤسسان انجمن آثار ملی به تصویب رسید. در ادامه همین تصویر، مبنای تهیه‌ مجسمه‌ ابن‎سینا قرار گرفت و سرانجام، در دی‌ماه ۱۳۲۸ هجری شمسی، نیم‌رخی از چهره‌ او طراحی شد.

مدتی بعد، انجمن آثار ملی به «ابوالحسن صدیقی» ماموریت داد، باتوجه به تصویر تمام‌رخ ابن سینا، مجسمه‌ ایستاده‌ای از او بسازد تا در میدان بوعلی سینا همدان نصب شود. استاد صدیقی مجسمه‌ا‌ی به ارتفاع ۳٫۱۰ متر و عرض ۹۰ سانتی‌متر و به وزن تقریبی چهار تن ساخت که نیمی از این تندیس، از سنگ یکپارچه‌ مرمر سفید قم تهیه شد و هم‌اکنون روی پایه‌ای در میدان بوعلی شهر خودنمایی می‌کند. در قسمت پایه مجسمه روی لوح سنگی ابیاتی به خط نستعلیق نوشته شده است.

موزه مجموعه

تالار جنوبی آرامگاه ابن‎سینا از سال ۱۳۳۰ هجری شمسی به‌عنوان موزه در نظر گرفته شده است و به محل نگهداری سکه، سفال، برنز و سایر اشیای مربوط به هزاره‌های قبل از میلاد و دوران اسلامی اختصاص دارد.

یکی از جالب‌ترین آثار موزه را می‌توان عکسی از جمجمه‌ ابوعلی سینا دانست که ظاهرا هنگام تخریب مقبره‌ قدیمی به ثبت رسیده است. مجموعه‌ای از شیشه‌های دارویی قدیمی و لوازم جراحی و پزشکی نیز در این موزه به نمایش درآمده‌اند و اطلاعات زیادی درباره گیاهان دارویی ارائه شده است.

مکان‎های گردشگری اطراف

آرامگاه باباطاهر، موزه هگمتانه و موزه مفاخر تقریباً در نزدیکی آرامگاه ابن‎سینا قرار دارند و بازدید از آن‌ها همراه با آرامگاه ابن‎سینا خالی از لطف نخواهد بود.

اطلاعات بازدید از آرامگاه بوعلی سینا

در صورتی که علاقه‎مند هستیند از این مکان زیبا دیدن کنید، اطلاعات زیر برای شما مفید خواهد بود:

ساعات بازدید از آرامگاه بوعلی سینا

ساعت بازدید از آرامگاه بوعلی سینا همه‌روزه در نیمه اول سال از ساعت ۸:۳۰ تا ۲۰ و در نیمه دوم سال از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۷ است. این مجموعه در روزهای تعطیل رسمی و سوگواری فعالیت ندارد.

شماره تماس آرامگاه بوعلی سینا

شماره تماس آرامگاه بوعلی سینا  جهت دریافت اطلاعات بیشتر ۰۸۱۳۸۲۶۱۰۰۸ می‌باشد.

بهای بلیط

قیمت بلیط آرامگاه بوعلی سینا در ابتدای سال ۱۴۰۱ به ازای هر نفر ۵۰۰۰ تومان است.

ثبت در آثار ملی ایران

این آرامگاه در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۷۶ با شماره ثبت ۱۸۶۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آدرس آرامگاه بوعلی سینا

همدان، بلوار مدنی، میدان بوعلی سینا

پست های مرتبط

نظرتو برای این جاذبه گردشگری ثبت کن !

مشخصات مکان
دوره اثر
حکومت پهلوی
معمار
هوشنگ سیحون
ساعات بازدید در نیمه اول سال
همه‎روزه از ۸:۳۰ الی ۲۰
ساعات بازدید در نیمه دوم سال
همه‎روزه از ۸:۳۰ الی 17
روزهای تعطیل
تعطیلات رسمی و سوگواری
شماره تماس
08138261008
بهای بلیط
5 هزار تومان
تاریخ ثبت در آثار ملی ایران
۲۱ اردیبهشت ۱۳۷۶
شماره ثبت در آثار ملی ایران
1869
آدرس
بلوار مدنی، میدان بوعلی سینا
موقعیت مکانی
نام استان
همدان
مرکز استان
همدان
جمعیت
1.7 میلیون نفر
تعداد شهرستان
10
آب و هوا
سرد و کوهستانی
پیش شماره
081
مساحت استان
۲۰٬۱۷۳ کیلومترمربع
شهر های نزدیک
همدان
2 مکان ثبت شده
تبلیغات
نظرتو برای این جاذبه گردشگری ثبت کن !

نمایش نقشه
لیست استان ها