هویجپلو یکی از غذاهای محلی و معروف استان فارس است که تقریباً در تمامی نقاط این استان و حتی استانهای دیگر طبخ میشود. مزه این غذا کمی شیرین است، پس اگر به غذاهای شیرین علاقه دارید، حتماً از مزه این غذا خوشتان میآید و از آن لذت میبرید.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این غذای خوشمزه را مرور میکنیم.
برنج ایرانی: ۵ پیمانه
پیاز بزرگ: ۱ عدد
مرغ: یک عدد سینه مرغ متوسط کامل
هویج متوسط: ۵ عدد
کره: ۵۰ گرم
خلال پسته و بادام: ۲/۳ پیمانه
خلال نارنج: ۲ قاشق غذاخوری
شکر: ۵ قاشق غذاخوری
آب: ۱ لیوان
زرشک یا کشمش: نصف پیمانه
نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین: به مقدار دلخواه
زعفران دمکرده: ۳ قاشق غذاخوری
این غذای خوشمزه در پنج مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱– مرحله اول:
ابتدا مرغ را بشورید و به قطعات مکعبی تقسیم کنید. برای گرفتن بوی زهم مرغ در هویجپلو ابتدا پیازها را خلالی خرد کنید و کمی با کره و روغن تفت دهید تا سبک و سپس کاراملی شوند. ۳ قاشق غذاخوری از پیازداغ را بردارید و کنار بگذارید و سپس تکههای مرغ را با باقیمانده پیازداغ تفت دهید تا رنگ مرغ تغییر کند و کمی طلایی شود. حالا نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین به مرغ اضافه کنید و کمی دیگر تفت دارید تا طعم خامی ادویهها گرفته شود.
۲– مرحله دوم:
یک لیوان آب اضافه کنید و اجازه دهید مرغ خوب بپزد. در اواخر پخت مرغ یک قاشق غذاخوری زعفران اضافه کنید. در فاصلهای که مرغ پخته میشود، هویجهای شسته شده را نازک پوست بگیرید و با رنده درشت، رنده کنید. در یک ماهیتابه مناسب مقداری کره گرم کنید و خلالهای هویج را در کره تفت دهید. بعد از اینکه هویجها کمی سبک شدند، ۵ قاشق غذاخوری شکر اضافه کنید و هم بزنید. درصورتیکه طعم شیرین هویجپلو را دوست ندارید میتوانید شکر را حذف یا مقدار آن را کمتر کنید. بعد از سبک شدن هویجها، پیازداغی را که از قبل آماده کرده بودید به هویجها اضافه کنید. سپس خلال نارنج را اضافه کنید. یک دقیقه تفت دهید و سپس شعله را خاموش کنید.
۳- مرحله سوم:
برنج را طبق روال معمول بپزید و آبکش کنید. برای اینکه هویجپلو شفته نشود بهتر است برنج را کمی دان بردارید. کف قابلمه را با نان یا ورقههای سیبزمینی برای تهدیگ بپوشانید و سپس بهصورت لایهلایه برنج و مخلوط هویج، خلال نارنج و پیازداغ را اضافه کنید. روی لایه آخر مقداری کره بریزید و اجازه دهید هویجپلو به مدت ۴۵ دقیقه روی شعله ملایم گاز دم بکشد.
۴– مرحله چهارم:
در این فاصله زرشکهایی را که حدود ۱۵ دقیقه در آب خیساندهاید با کمی کره و یک قاشق چایخوری شکر تفت دهید. در اواخر تفت زرشک خلال پسته و به دام را هم به زرشک اضافه کنید و برای تزیین هویجپلوی مجلسی کنار بگذارید. وقتیکه هویجپلو دم کشید یک یا دو کفگیر برنج از روی آن جدا کنید و با مخلوط زرشک و خلالهای بادام و پسته و دو قاشق غذاخوری زعفران دمکرده، مخلوط کنید.
۵– مرحله پنجم:
هویجپلو را در ظرف مورد نظر خود سرو کنید و روی آن را با برنج زعفرانی و مخلوط زرشک و خلال پسته و بادام تزیین کنید. سپس تکههای مرغ پختهشده را که آبشان حسابی کشیده شده را دورتادور هویجپلو بچینید و همراه با آن سرو کنید. نوش جان!
۱– در دستور پخت هویجپلو زعفرانی مجلسی با مرغ ریشریش یا مرغ مکعبی خرد شده، بهتر است از سینه مرغ استفاده کنید (اگر سینه مرغ را نمیپسندید از ساق مرغ استفاده کنید).
۲– این غذای خوشمزه را معمولاً با انواع ترشی و سالاد شیرازی میل میکنند.
۳– اگر هویجپلو را با مرغ ریشریش میپسندید، در انتهای کار مرغهای پختهشده را ریشریش کنید و سپس همراه با کره کمی تفت دهید و موقع سرو هویجپلو روی آن بچینید.
۴– برای درست کردن هویجپلو شیرازی مجلسی بهجای مرغ میتوانید از گوشت قلقلی یا حتی بوقلمون هم استفاده کنید. برای درست کردن هویجپلو با گوشت قلقلی مقدار مورد نظر گوشت چرخکرده را با پیاز رنده شده و ادویههای دلخواه مزهدار کنید و به همان شیوه گوشت قلقلی سرخکنید. بعد از دم کشیدن هویجپلو، گوشت قلقلیها را همراه با آن سرو کنید.
۵– برای درست کردن هویجپلو زعفرانی مجلسی با مرغ میتوانند بعد از پختن تکههای مرغ، آنها را همراه با برنج دمکنید. اما اگر میخواهید پلوی شما سر و شکل مجلسیتر و رسمیتری داشته باشد بهتر است مرغ را جداگانه و بعد از دم کشیدن پلو کنار آن سرو کنید.
۶– درصورتیکه برای پخت هویجپلو از شکر استفاده میکنید، هنگام دم کشیدن پلو، شعله گاز را بسیار کم و ملایم نگهدارید. شیره شکر به کف قابلمه میرسد و ممکن است تهدیگ شما را بسوزاند.
۷– بهتر است هویجها را رنده کنید تا در پلو خوب پخته شوند. اگر هویجها را خلالی خرد میکنید در هنگام تفت درب ظرف را بگذارید تا هویجها با بخار پخته و نرم شوند.
۸– طرز تهیه هویجپلو با مرغ و کشمش هم به همین ترتیب است با این تفاوت که بهجای زرشک از کشمش استفاده میکنند.
۹– طرز تهیه هویجپلو شیرازی ساده مانند مجلسی است با این تفاوت که بدون گوشت است. به همین ترتیب عمل کنید اما بهدلخواه مرغ یا گوشت و حتی خلال پسته و زرشک یا کشمش از آن حذف میشود.
۱۰– طرز تهیه هویجپلو اصفهانی مجلسی هم مشهور است و با همین دستور پخت آماده میشود.
۱۱– هویجپلو تبریزی به همین ترتیب اما معمولاً با گوشت گوسفند یا گوساله تهیه میشود.
۱۲– هویجپلو را با سویا و بدون گوشت هم میتوانید درست کنید.
۱۳– طرز تهیه شیرینپلو رستورانی زعفرانی یا شیرینپلو با کشمش و فیله مرغ هم دقیقاً مثل طرز تهیه هویجپلو است. مخلفات شیرینپلو هم همان مخلفات هویجپلو است. مایه شیرینپلو دقیقاً همان مایه هویجپلو است.