دمپخت یکی از غذاهای محلی و معروف استان فارس است که تقریباً در تمامی نقاط این استان و حتی استانهای دیگر طبخ میشود. این غذا بسیار خوشمزه است و اگر به استان فارس و شهر شیراز سفر کردید، حتماً از این غذا در رستورانها میل کنید و از طعم آن لذت ببرید.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این غذای خوشمزه را مرور میکنیم.
برنج: ۴ الی ۵ پیمانه
گوشت گوسفند یا گوساله قیمهای خردشده: ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم
کلمبرگ کوچک: ۱ عدد یا ۲ عدد کلمقمری متوسط
هویج متوسط: ۳ عدد
عدس: ۱ پیمانه
سبزی تازه پاکشده و خردشده (شوید، ریحان، ترخون و جعفری): به میزان دلخواه
لوبیا چشمبلبلی: نصف پیمانه
پیاز درشت پوستکنده و خلالی خردشده: ۱ عدد
سیر پوستکنده و خردشده: ۳ تا ۴ حبه
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه به میزان لازم
این غذای خوشمزه در پنج مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱– مرحله اول:
برنج را با مقداری آب ولرم و نمک بهمدت چند ساعت خیس کنید.
۲– مرحله دوم:
در یک قابلمه کمی روغن بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیازهای خردشده را در آن بریزید و کمی تفت دهید تا نرم شوند. پس از نرم شدن پیازها، تکههای گوشت را بههمراه زردچوبه در قابلمه بریزید و کمی تفت دهید تا بوی زردچوبه دربیاید و گوشت، تغییر رنگ دهد. سیرها را در قابلمه بریزید و برای یک دقیقه تفت دهید. سپس هویجها را به بقیه مواد اضافه کنید و تفت دهید.
۳– مرحله سوم:
عدس و لوبیای از قبل خیسشده را آبکش کنید و سپس بههمراه ۲ لیوان آب، نمک، فلفل سیاه و ادویه در قابلمه بریزید. اجازه دهید تا گوشت، عدس و لوبیا روی شعله ملایم گاز پخته شوند. سپس کلمبرگ را بههمراه سبزیجات تازه خردشده به مواد داخل قابلمه اضافه کنید و بهمدت ۲۰ دقیقه دیگر بجوشانید. بعدازآن گوشتها را از قابلمه دربیاورید، زیرا ممکن است در حین ریختن برنج به تهدیگ بروند و بسوزند.
۴– مرحله چهارم:
برنج را در قابلمه بریزید. مقداری آب و نمک برای پخت دمپخت به برنج اضافه کنید. توجه کنید که آب برنج باید بهاندازه یک بندانگشت بالاتر از سطح مواد قابلمه باشد. شعله گاز را متوسط کنید و اجازه دهید تا آب برنج به خورد آن برود.
۵– مرحله پنجم:
پس از تمام شدن آب برنج، گوشتها را دوباره در قابلمه بریزید و روی برنج بچینید، دمکنی بگذارید و شعله گاز را کم کنید تا برنج بهمدت ۴۵ دقیقه دم بکشد. سپس روی آن روغن داغ بریزید. دمپخت شیرازی شما آماده است. نوش جان!
۱– این غذا را همراه سالاد شیرازی و یا ترشی میل نمایید.
۲– شما میتوانید لوبیا چشمبلبلی را از طرز تهیه دمپخت شیرازی حذف کنید.
۳– حبوبات را حتماً از چند ساعت قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ حبوبات گرفته شود.
۴– اگر از کلمقمری استفاده میکنید، باید آن را در مراحل اول پخت بههمراه عدس و لوبیا به گوشت اضافه کنید.
۵– اگر از سبزی خشک استفاده میکنید، آن را بههمراه برنج به بقیه مواد اضافه کنید.
۶– برخی افراد فکر میکنند که باید سبزیها را قبل از پخت دمپخت شیرازی، بهصورت جداگانه بپزند؛ اما نیازی به این کار نیست و سبزیها بهراحتی در حین طبخ، نرم و آبپز میشوند.
۷– توجه داشته باشید که باید مقدار آبی که در برنج میریزید، اندازه باشد، زیرا آب کم موجب خشک شدن برنج و آب زیاد باعث شل شدن برنج میشود.
۸– شما میتوانید از گوشت چرخکرده یا مرغ نیز در طبخ این غذا استفاده کنید.
۹– در برخی از دستور پختها، گوشت و لوبیا را حذف میکنند و بهجای کلمبرگ یا قمری، کلم پیچ میریزند. برای طبخ این نسخه دمپخت شیرازی، باید در ابتدا عدس را بهصورت جداگانه بپزید. سپس کلم پیچ خردشده، پیاز، هویج و سبزی خردشده را تفت دهید. در ادامه، برنج، عدس، نمک و آب را به این مخلوط بیفزایید و روی شعله ملایم گاز، دمپخت را بپزید. دم کشیدن برنج، حدود ۹۰ دقیقه زمان میبرد.
۱۰– شما میتوانید برای افزودن عطر و رنگ بهتر به دمپخت شیرازی، به این غذا زعفران دمکرده اضافه کنید.
۱– استحکام استخوانها و دندانها، جلوگیری از پوکی استخوان بهخصوص در دوران پیری
۲– بهبود عملکرد سیستم عصبی
۳– افزایش شادی و نشاط، برطرف کردن استرس، افسردگی و اضطراب
۴– تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله در برابر بیماریهای مختلف بهویژه انواع سرطانها
۵– بهبود آرتروز
۶– رفع کمخونی
۷– کمک به تقویت عمومی، افزایش انرژی و عضلانی شدن بدن
۸– کمک به شادابی و طراوت پوست و مو
۹– مناسب برای افراد لاغری که قصد دارند چاق شوند