دم کباب که به قیمه آبدار نیز معروف است، یکی از غذاهای محلی قزوین است که تقریباً در تمامی نقاط این استان طبخ میشود. این غذای خوشمزه شباهت بسیاری به قیمه سنتی و همچنین آبگوشت دارد؛ اما همانطور که از نام آن پیدا است، این خورش، از قیمه معمولی آبدارتر و چربتر است.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این غذای خوشمزه را مرور میکنیم.
گوشت قیمه ترجیحاً گوسفندی: ۵۰۰ گرم
پیاز متوسط پوستکنده و نگینی خرد شده: ۲ عدد
لپه: ۱۵۰ گرم
رب گوجهفرنگی: ۲ قاشق سوپخوری
سیبزمینی پوستکنده و چهار قاچ شده: ۲ عدد
پودر دارچین: یک قاشق چایخوری
لیمو عمانی: ۴ تا ۵ عدد
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
پودر تخم گشنیز: ۲ قاشق سوپخوری
پیاز داغ: ۳ قاشق سوپخوری
زعفران دمکرده: یک قاشق سوپخوری
روغن: به مقدار لازم
این غذای خوشمزه در چهار مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول:
لپه را از چند ساعت قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود و زودتر بپزد. لیمو عمانی را هم از یک ساعت قبل در آب خیس کنید.
۲– مرحله دوم:
مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیازهای نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و آن را برای حدود پنج دقیقه تفت دهید تا سبک و شیشهای شوند. مقداری زردچوبه و فلفل به پیاز اضافه کنید و تفت دادن را برای یک دقیقه دیگر ادامه دهید تا بوی ادویهها دربیاید. سپس تکههای گوشت را در قابلمه بریزید و آنها را سرخ کنید تا گوشتها تغییر رنگ دهند.
۳- مرحله سوم:
در مرحله بعد رب گوجهفرنگی را در قابلمه بریزید و آن را کمی تفت دهید تا رنگ رب باز شود و بوی خامی آن از بین برود. سپس آب لپه را خالی کنید و آن را به بقیه مواد داخل قابلمه بیفزایید. لپه را برای یک تا دو دقیقه تفت دهید. سپس چند پیمانه آب جوش در قابلمه بریزید و درب آن را ببندید. شعله گاز را کم کنید تا لپه و گوشت بپزند. در یک ساعت پایانی پخت خورش، لیموعمانیها را آبکش کنید و به همراه سیبزمینیها در خورش بیندازید.
۴– مرحله چهارم:
پس از پخت کامل سیبزمینیها، نمک، پیاز داغ، زعفران و پودر گشنیز را در خورش بریزید و اجازه دهید تا خورش برای ۲۰ دقیقه دیگر بجوشد و جا بیفتد. قیمه آبدار یا دم کباب را در ظرف سرو بکشید و روی آن، پودر دارچین بریزید. این غذای خوشمزه را با نان تازه، سبزیخوردن و ترشی سرو کنید و از طعم آن لذت ببرید. نوش جان!
۱– بهتر است گوشت دم کباب یا قیمه آبدار را در تکههایی بزرگتر از گوشت خورش قیمه خرد کنید.
۲– لپه را حتماً از یک تا دو ساعت قبل در آب و کمی نمک خیس کنید. همچنین اگر لپه شما دیرپز است، آن را زیاد تفت ندهید؛ اما اگر لپه شما زودپز است و در خورش له میشود، بهتر است آن را چند دقیقه تفت دهید تا سفت شود و در خورش وا نرود.
۳– پودر دارچین را از ابتدا در غذا نریزید تا رنگ قیمه آبدار را تیره نکند.
۴– لیموعمانیها را حتماً با چنگال سوراخ کنید.
۵– درب قابلمه را در حین پخت غذا بهطور کامل نبندید تا رنگ خورش تیره نشود.
۶– دم کباب قزوینی با نان تازه، سبزیخوردن و ترشی سرو میشود و معمولاً آن را با برنج نمیخورند.