آش آبغوره که به آش گوجهفرنگی و آشترش نیز معروف است، یکی از غذاهای محلی در آذربایجان شرقی است که بیشتر در شهر تبریز طبخ میشود. این آش به دلیل مقوی بودن و خوشمزگی طرفداران بسیاری دارد و بیشتر در فصول سرد سال طبخ میشود.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این آش خوشمزه را مرور میکنیم.
سبزی (شامل تره و جعفری به میزان مساوی): نیم کیلو
برنج آش (برنج نیم دانه): یک لیوان
پیاز: یک عدد درشت
گوجهفرنگی: ۵ عدد
رب گوجهفرنگی: دو الی سه قاشق غذاخوری
لوبیا چشمبلبلی: نصف لیوان (اگر پخته باشد یک فنجان)
آبغوره: نصف لیوان الی یک لیوان (بر اساس ذائقه)
نعنا: حدوداً یک الی دو قاشق غذاخوری
قرص عصاره مرغ: یک عدد
روغن، نمک و فلفل: به میزان لازم
این آش خوشمزه در پنج مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱– مرحله اول:
پیاز را نگینی خرد کرده و درون قابلمه با مقداری روغن تفت میدهیم تا کمی سرخ شود. سپس سبزی، برنج (شسته شده)، یک پارچ آب را ریخته و روی حرارت متوسط قرار میدهیم تا بپزد. در قابلمه بهتر است نیمهباز باشد و گاهی آش را هم میزنیم.
۲– مرحله دوم:
کمی بعد که مواد جوشید، قرص عصاره مرغ را اضافه کرده و هم میزنیم و میچشیم و اگر نیاز به نمک بود مقدار کمی اضافه میکنیم.
۳– مرحله سوم:
مواد که نیم پز شد، گوجه رنده شده را اضافه میکنیم و هم میزنیم. گوجهفرنگیها در ابتدا کمی کف میکند ولی بلافاصله برطرف خواهد شد.
۴– مرحله چهارم:
وقتی برنج پخت و سبزی نرم شد و شروع به جا افتادن کرد، رب را در مقداری آب حل کرده و به آش اضافه میکنیم تا خوب جا بیفتد. سپس فلفل را نیز میریزیم. بعد اگر آب آش کم بود کمی آب نیز اضافه میکنیم.
۵– مرحله پنجم:
در انتها لوبیای آبپز و آبغوره را اضافه میکنیم و میگذاریم چند جوشی بزند. سپس نعنا را افزوده و لحظهای روی حرارت هم میزنیم. اجاق را خاموش میکنیم. آش ما آماده سرو است. این آش با نان سنگک فوقالعاده و آبغوره اضافی خوشمزه است. نوش جان!
۱– لوبیا را از حداقل ۶ ساعت قبل خیس کرده و چند بار آبش را عوض میکنیم تا نفخ احتمالی بر اثر خوردن آن به حداقل برسد. سپس درون قابلمه آبپز نموده و آبکش میکنیم.
۲– دقت کنید گوجهفرنگیها بهصورت درشت رنده شوند.
۳– بهجای قرص عصاره مرغ میتوان از آبگوشت، آب مرغ، آب قلم نیز استفاده کرد.
۴– برخی یک مشت بلغور گندم هم به برنج میافزایند تا حلیم دار شود.
۵– برخی بهجای لوبیا چشمبلبلی، از لپه استفاده میکنند.
۶– گاهی به داخل این آش مقداری غوره یا “غوره غوره” (نوعی غوره نگهداری شده در آبغوره) به این آش میافزایند که برای کسانی که مزه ترش را دوست دارند، بسیار لذیذ میباشد. در آن صورت بهتر است که آبغوره حذف و با میزان آن کمتر شود.
۷– برخی نیز برای طعم بهتر مقداری آلوچه نیز به این آش اضافه میکنند.