دلمه برگ مو یکی از غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی بهخصوص تبریز است که تقریباً در تمام نقاط ایران پخته میشود. این غذا بسیار خوشمزه و لذیذ است و مناسب همه ذائقهها میباشد.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این غذای خوشمزه را مرور میکنیم.
برنج: ۲ پیمانه (۲۶۰ گرم)
لپه: نصف پیمانه (۷۵ گرم)
گوشت چرخکرده: ۲۵۰ گرم
سبزی دلمه: ۴۰۰ گرم
برگ مو (انگور): به تعداد لازم
گو جه خشکشده: ۱۰۰ گرم
پیاز: ۱ عدد متوسط
نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و روغن: به میزان لازم
این غذای خوشمزه در شش مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول:
ابتدا برنج را میخیسانیم و لپه را به همراه یک لیوان آب و کمی نمک داخل یک قابلمه کوچک میریزیم تا نیم پز شود. در همین حین داخل یک قابلمه مناسب مقداری آب میریزیم و روی حرارت قرار میدهیم تا آب جوش بیاید.
۲– مرحله دوم:
برگهای مو را داخل قابلمه آب جوش قرار میدهیم تا رنگشان زرد شود و به خوبی نرم شوند، سپس از آب جوش خارج میکنیم و کنار میگذاریم. در ادامه پیاز را به صورت نگینی خرد میکنیم و به همراه کمی روغن در یک تابه مناسب تفت میدهیم.
۳– مرحله سوم:
پس از اینکه پیاز سبک شد کمی زردچوبه اضافه میکنیم و پس از یک دقیقه تفت دادن گوشت چرخکرده را به تابه اضافه میکنیم. گوشت را به خوبی تفت میدهیم تا رنگش تغییر کند سپس رب گوجهفرنگی را به همراه نمک، فلفل سیاه و فلفل قرمز اضافه میکنیم.
۴- مرحله چهارم:
رب گوجهفرنگی را کمی تفت میدهیم تا طعم خامیاش گرفته شود، سپس سبزی دلمه را که از قبل خرد کردهایم اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم تا مواد یکدست شوند. در ادامه برنج و لپه نیم پز شده را نیز اضافه میکنیم.
۵– مرحله پنجم:
مواد دلمه را به خوبی مخلوط میکنیم تا یکدست شوند. حالا داخل برگهای مو از مواد میریزیم و بهصورت لولهای یا بقچهای به سلیقه خود میپیچیم و دلمهها را به ترتیب کنار هم داخل یک قابلمه مناسب میچینیم.
۶– مرحله ششم:
حالا مقداری آب و روغن داخل قابلمه میریزیم و قابلمه را روی حرارت قرار میدهیم تا آب جوش بیاید. در ادامه درب قابلمه را میگذاریم و به مدت یک ساعت و نیم اجازه میدهیم دلمهها بپزند. برای طعم بهتر دلمهها میتوانید کمی شکر و سرکه هم مخلوط کنید و به دلمهها اضافه کنید. نوش جان!
۱– بهترین برگ مو برگ انگور عسگری است و برای این که دلمه برگ مو لطیفتر، خوشمزهتر و زیباتر به نظر برسد، از برگ مو تازه، کوچک، بدون رگه و به رنگ سبز کمرنگ استفاده میکنیم. مزه برگها تأثیر به سزایی درترش و شیرین شدن و خوشمزهتر شدن این غذا دارد.
۲– این غذا با نان سنگک تازه و سبزیخوردن بسیار خوشمزهتر میشود.
۳– میتوان از زرشک شسته شده برای تزیین این غذا استفاده کرد.