قارنی یاریخ که به بادمجان شکم پر نیز معروف است، یکی از غذاهای محلی و معروف استان آذربایجان شرقی و تبریز است که تقریباً در تمامی نقاط ایران طبخ میشود. این خوراکی خوشمزه در مهمانیها و مراسم، بهعنوان پیشغذا سرو میشود.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این غذای خوشمزه را مرور میکنیم.
بادمجان متوسط: ۲ عدد
گوشت چرخکرده: ۲۵۰ گرم
قارچ: ۱۰۰ گرم
سیر: ۲ حبه
پیاز درشت: ۱ عدد
رب گوجهفرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
جعفری: مقداری
گوجهفرنگی: ۲ عدد
زعفران دمکرده: ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و روغن مایع: به میزان لازم
این غذای خوشمزه در هفت مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول:
برای تهیه قارنی یاریخ ترکی ابتدا پیاز را بهصورت نگینی ریز خرد میکنیم، سپس به همراه کمی روغن داخل یک تابه مناسب تفت میدهیم تا پیاز سبک شود، سپس گوشت چرخکرده را به همراه کمی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه اضافه میکنیم.
۲– مرحله دوم:
در این مرحله مخلوط گوشت چرخکرده و پیاز را به خوبی تفت میدهیم تا رنگ گوشت چرخکرده تغییر کند، سپس سیر لهشده را به همراه قارچ نگینی شده به تابه اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم تا قارچ آب بیندازد و سرخ شود.
۳– مرحله سوم:
حالا رب گوجهفرنگی را اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم تا رب گوجهفرنگی به خوبی سرخ شود و رنگش باز شود. در ادامه جعفری خرد شده را اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم تا با دیگر مواد ترکیب شود، سپس تابه را از روی حرارت کنار میگذاریم.
۴- مرحله چهارم:
در این مرحله بادمجانها را پوست میگیریم، سپس از وسط نصف میکنیم و کمی نمک روی بادمجانها میپاشیم. حالا به مدت ۳۰ دقیقه زمان میدهیم تا علاوه بر اینکه تلخی بادمجانها، آب اضافیشان نیز خارج شود.
۵– مرحله پنجم:
حالا یک تابه مناسب روی حرارت قرار میدهیم و کمی روغن اضافه میکنیم، سپس بادمجانها را بهطور کامل سرخ میکنیم. در ادامه وسط بادمجانهای سرخشده را خارج میکنیم و مقداری از مخلوط گوشت چرخکرده را داخل بادمجانها قرار میدهیم.
۶– مرحله ششم:
در این مرحله گوجهفرنگیها را بهصورت پوره خرد میکنیم و به همراه کمی روغن داخل یک قابلمه مناسب تفت میدهیم. در ادامه باقیمانده گوشت چرخکرده را به همراه زعفران دمکرده به قابلمه اضافه میکنیم و با هم ترکیب میکنیم.
۷- مرحله هفتم:
پس از اینکه سس شروع به جوشیدن کرد، بادمجانهای پر شده را داخل قابلمه روی سس گوجهفرنگی میچینیم و اجازه میدهیم سس غلیظ شود و به خورد بادمجانها برود، سپس قارنی یاریخ را داخل ظرف مورد نظرمان میریزیم و سرو میکنیم. نوش جان!
۱– این غذا با ترشی، دوغ سبزی تازه و نان سنگک تازه بسیار خوشمزه میشود.
۲– این غذا بهصورت پیشغذا میباشد اما امکان استفاده در وعده غذای اصلی مانند ناهار و شام را دارد.