آش ماست یکی از غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی بهخصوص شهر تبریز است که طرفداران بسیاری دارد. این آش محبوب و پرطرفدار، در نقاط مختلف ایران با دستور پختهای متفاوتی طبخ میشود.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این آش خوشمزه را مرور میکنیم.
پیاز متوسط پوستکنده و نگینی خردشده: ۲ عدد
عدس: ۱ پیمانه
نخود: ۱ پیمانه
برنج ایرانی: ۱ پیمانه
سبزی آش خردشده شامل تره، جعفری، اسفناج و گشنیز: ۳ پیمانه
آبگوشت یا آب قلم: ۳ تا ۴ پیمانه
بلغور گندم: نصف پیمانه
آب: ۲ پیمانه
روغن جامد یا کره: به مقدار لازم
ماست: به مقدار لازم
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به مقدار لازم
نعنا داغ، سیر داغ و پیاز داغ برای سرو: به مقدار لازم
گوشت چرخکرده: ۱۵۰ گرم
پیاز رنده شده: ۲ قاشق غذاخوری
آرد ذرت: ۲ قاشق مرباخوری
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به مقدار لازم
آب: نصف پیمانه
روغن سرخکردنی: به مقدار لازم
این آش خوشمزه در شش مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول (پخت کوفته ریزه):
گوشت چرخکرده را با پیازهای رنده شده در یک کاسه کوچک مخلوط کنید. سپس آرد ذرت، فلفل سیاه، زردچوبه و نمک را به گوشت و پیاز بیفزایید و ورز دهید تا گوشت، حالت چسبنده پیدا کند. سپس ۱۰ تا ۱۵ عدد کوفته کوچک درست کنید.
روغن را در ماهیتابه بریزید و کوفتهها را کمی تفت دهید. سپس آب را داخل تابه بریزید و شعله گاز را کم کنید. اجازه دهید تا کوفتهها با آب بپزند. زمانی که آب بهصورت کامل تبخیر شد، کوفتهها حاضر هستند.
۲– مرحله دوم:
نخود و عدس را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید. آب نخودها را دور بریزید و با کمی آب تازه آنها را کامل بپزید تا مغز آنها نرم شود. سپس آنها را کنار بگذارید. برنج و بلغور گندم را نیز از چند ساعت قبل از طبخ آش ماست، خیس کنید.
۳– مرحله سوم:
کمی روغن جامد یا کره در قابلمه بریزید و روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا روغن گرم شود. سپس پیازها را داخل قابلمه بریزید و آنها را تفت دهید. زمانی که پیازها نرم شدند و تغییر رنگ دادند، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به آن بیفزایید و به مدت ۱ تا ۲ دقیقه دیگر تفت دهید.
۴- مرحله چهارم:
آب اضافی عدس، برنج و بلغور گندم را دور بریزید و آنها را به پیاز بیفزایید. شعله گاز را کم کنید. سپس ۲ پیمانه آب به ترکیب مواد اضافه کنید و آنها را بپزید. زمانی که محتویات نیمپز شدند، آب قلم یا گوشت و نخودهای پخته را به آن اضافه کنید و هم بزنید.
۵– مرحله پنجم:
اجازه دهید که آش روی شعله کم گاز، بهآرامی جا بیفتد. در حین جا افتادن آش، آن را مرتب هم بزنید. سپس سبزیها را به آش بیفزایید و کاملاً با مواد مخلوط کنید. اگر احساس کردید که آش خیلی غلیظ است، کمی آب گوشت یا آب قلم به آن بیفزایید.
۶– مرحله ششم:
۱۵ دقیقه قبل از سرو آش، کوفتهریزهها را داخل آش بریزید. گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا آش ماست خنک شود. ماست همزده را به آش اضافه کنید و هم بزنید. آش ماست شما آماده سرو است. آن را داخل یک کاسه بریزید و با نعنا داغ، سیر داغ و پیاز داغ تزئین کرده و نوش جان کنید!
۱– بهتر است از برنجهای لعابدار مانند برنج ایرانی استفاده کنید.
۲– ابتدا قابلمه را از روی گاز بردارید و پس از خنکشدن آش، ماست را به آن بیفزایید.
۳– میتوانید بهجای آب گوشت، از آب برای تهیه آش ماست استفاده کنید.
۴– قابلمه مسی با دهانه تنگ و کف پهن، بهترین ظرف برای طبخ آش ماست تبریز است.
۵– سعی کنید شعله گاز در حین پخت آش، کم باشد؛ زیرا در غیر این صورت آش ته میگیرد و کیفیت طعم آن، تغییر میکند.
۶– ماست به دو صورت به آش ماست تبریز اضافه میشود. شما میتوانید حدود یک تا دو لیوان از ماست را قبل از سرو، داخل آش بریزید و کاملاً هم بزنید و سپس سرو کنید و باقیمانده ماست را موقع خوردن غذا روی آن بریزید یا ماست را بدون اینکه داخل آش بریزید، در یک ظرف جداگانه در کنار آش سرو کنید تا هرکس بسته به ذائقه و سلیقه خود به مقدار دلخواه، ماست را به غذا اضافه کند.
۷– برای افزودن سیبزمینی، باید آنها را نگینی خرد کنید و در روغن بهصورت جداگانه سرخ کنید. سپس در زمان افزودن سبزی، سیبزمینیها را داخل آش بریزید. برای این مقدار آش، ۱ عدد سیبزمینی متوسط کافی است.