آبگوشت زیره یکی از غذاهای محلی و معروف کرمان است که تقریباً در تمامی نقاط این استان طبخ میشود. پس اگر برای سفر به کرمان رفتید، خوردن این غذای خوشمزه را فراموش نکنید.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این آبگوشت خوشمزه را مرور میکنیم.
گوشت آبگوشتی با چربی: ۴۰۰ گرم
پیاز پوستکنده و نگینی خردشده: یک عدد
سیر پوستکنده و رنده شده: ۳ حبه
پودر زیره سیاه: یک قاشق سوپخوری
رب گوجهفرنگی: ۲ قاشق سوپخوری
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
نان خشک محلی برای سرو: به مقدار لازم
این غذای خوشمزه در ۴ مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول:
گوشت آبگوشتی و پیاز نگینی خردشده را در قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا چربی گوشت کمی آب شود و گوشت و پیاز تفت بخورند.
۲– مرحله دوم:
پس از حدود پنج دقیقه تفت دادن، سیر رنده شده، پودر زیره سیاه، رب گوجهفرنگی، فلفل و زردچوبه را در قابلمه بریزید و تفت دادن را برای حدود دو دقیقه ادامه دهید تا بوی سیر بلند شود و بوی خامی رب گوجهفرنگی از بین برود.
۳– مرحله سوم:
چهار لیوان آب در قابلمه بریزید و شعله گاز را زیاد کنید تا آب به جوش آید. سپس شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را ببندید تا آبگوشت برای سه ساعت بپزد.
۴– مرحله چهارم:
پس از پخت کامل گوشت و کم شدن آب آبگوشت، نمک را به غذا اضافه کنید و آبگوشت را پس از چند جوش از روی گاز بردارید. آب آبگوشت زیره را در کاسه بکشید و در آن، نان خشک محلی تیلیت کنید. گوشت آبگوشت را نیز مانند آبگوشتهای دیگر با گوشتکوب بکوبید و جداگانه به سر سفره بیاورید. نوش جان!
۱– برخی افراد در تهیه آبگوشت زیره از مرزه خشک یا ترخون خشک استفاده میکنند تا آبگوشت، خوشمزه شود. به را این کار، سبزیهای معطر را پس از پخت کامل آبگوشت در غذا بریزید تا آبگوشت شما را تلخ نکنند.
۲– در طرز تهیه اصیل آبگوشت زیره از رب گوجهفرنگی استفاده نمیشود.
۳– درصورتیکه نان خشک محلی در دسترس نبود، از نان سنگک و یا بربری تازه استفاده کنید.
زیره، دانهای معطر و ضد نفخ است که دارای دو نوع سبز و سیاه است. زیره سیاه به زیره ایرانی شهرت دارد و بهترین و مرغوبترین نوع آن در استان کرمان و بهخصوص شهرستان بافت رشد میکند؛ بهطوریکه «زیره به کرمان بردن»، یک ضربالمثل معروف ایرانی است که کنایه از بردن یک کالا به مکانی است که مرکز تولید آن است.
از مهمترین خواص زیره سیاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱– تسکین دهنده شکم و رفع مشکلات شکمی و رودهای
۲– رفع سوءهاضمه
۳– ضد اسپاسم
۴– تسکیندهنده سرفه
۵– بهبود خواب و رفع بیخوابی
۶– از بین برنده عفونت پوست سر
۷– مبارزه با پیری پوست