لپه پلو با زیره یکی از غذاهای محلی و معروف کرمان است که تقریباً در تمامی نقاط این استان طبخ میشود. این غذا طرفداران بسیاری دارد و اگر به کرمان سفر کردید، حتماً از این غذای خوشمزه میل کنید.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این غذای خوشمزه را مرور میکنیم.
پیاز متوسط پوست کنده: ۲ عدد
گوشت چرخکرده مخلوط گوساله و گوسفندی: ۲۰۰ گرم
برنج ایرانی: ۳ پیمانه
لپه: یک پیمانه
زیره پودر نشده: ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
رب گوجهفرنگی: یک قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
این غذای خوشمزه در ۵ مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول:
لپه را از چند ساعت قبل در آب خیس کنید. سپس آب آن را خالی کنید و لپه را همراه با آب تازه روی حرارت متوسط گاز بپزید.
۲– مرحله دوم:
برای آمادهسازی کوفتهریزه، یکی از پیازها را رنده ریز کنید. سپس گوشت چرخکرده، پیاز رنده شده، نمک، فلفل و زردچوبه را در یک کاسه باهم مخلوط کنید و خوب ورز دهید. از مایه گوشتی، کوفتهریزههایی بهاندازه فندق درست کرده و آنها را در روغن در تابه سرخ کنید. کوفتهریزههای سرخ شده را کنار بگذارید.
۳– مرحله سوم:
پیاز دوم را نگینی خرد کنید. در همان تابه کمی روغن بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیاز خرد شده را در روغن تفت دهید تا طلایی و سبک شود. در ادامه زردچوبه و رب گوجهفرنگی را به پیاز سرخ شده اضافه کنید و آنها را تفت دهید تا بوی خامی رب و زردچوبه گرفته شود. یک و نیم لیوان آب جوش در تابه بریزید و کوفتهریزههای سرخ شده را در تابه بچینید تا برای حدود ۱۵ دقیقه روی حرارت ملایم گاز بپزند و آب داخل تابه تبخیر شود.
۴– مرحله چهارم:
برنج را از چند ساعت قبل در آب و کمی نمک خیس کنید. سپس آب آن را خالی کنید و برنج را در یک قابلمه آب جوش روی حرارت متوسط رو به زیاد گاز قرار دهید. پس از حدود هفت تا ۱۰ دقیقه، زمانی که دانههای برنج تقریباً نرم شدند، لپه پخته و آبکش کرده را در قابلمه بریزید و پس از مخلوط کردن، برنج و لپه را بلافاصله آبکش کنید.
۵– مرحله پنجم:
تهدیگ مورد نظر خود را کف قابلمه بچینید. سپس لایهلایه برنج، زیره پودر نشده و کوفتهریزهها را در قابلمه بریزید. شعله گاز را در ابتدا زیاد کنید و کمی آب و روغن روی برنج دهید تا برنج بخار کند. سپس شعله گاز را کم کنید و دمکنی بگذارید تا لپه پلو با زیره برای نیم ساعت دم بکشد. نوش جان!
۱– در صورت استفاده از زیره پودر شده، مقدار آن را خیلی کم (نصف قاشق غذاخوری) کنید؛ زیرا زیره پس آسیاب شدن، عطر بسیاری آزاد میکند و پلوی شما را تلخ و بدرنگ میکند.
۲– لپه پلو در شکل سنتی خود با کوفتهریزه درست میشود؛ اما شما میتوانید آن را با گوشت گوسفندی یا مرغ نیز سرو کنید.
۳– افزودن کمی زعفران دمکرده در حین دم کشیدن پلو، این غذا را خوشعطر و خوشمزه میکند.
۴– اضافه کردن رب گوجهفرنگی اختیاری است و میتوان آن را از طرز تهیه حذف کرد.