آش روزه یکی از آشهای محلی و خوشمزه کرمان است که بیشتر در شهر بردسیر طبخ میشود. این آش همانطور که از نامش مشخص است، بیشتر در ماه مبارک رمضان مورد استفاده قرار میگیرد.
این آش در میان مردم کرمان، بسیار محبوب است و آنها این غذا را متبرک میدانند. کرمانیها همچنین معتقد هستند که با خوردن آش روزه، گرفتن روزه برای آنها آسانتر میشود.
در بردسیر از شب اول ماه رمضان چند جارچی در کوچهها با خواندن شعرهای مخصوص، حبوبات و سبزی آش روزه را از خانهها جمعآوری میکنند و مواد را تحویل انبار میدهند. این آش همهروزه در بردسیر برای افطار طبخ میشود و آن را بین خانههای آبادی پخش میکنند.
در ادامه باهم مراحل پخت این آش خوشمزه را مرور میکنیم.
نخود: نصف پیمانه
عدس: نصف پیمانه
لوبیاچیتی: نصف پیمانه
جو پوستکنده: نصف پیمانه
سبزی آش شامل تره، جعفری، اسفناج، گشنیز و شوید بهصورت خرد شده: ۵۰۰ گرم
چغندر کوچک: ۲ عدد
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
کشک: به مقدار لازم
نعنا داغ: به مقدار لازم
این آش خوشمزه در ۳ مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول:
حبوبات را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید تا نفخ حبوبات گرفته شود. سپس آب آنها را خالی کنید.
۲– مرحله دوم:
نخود و لوبیا را همراه با جو پوستکنده و چهار پیمانه آب در قابلمه بریزید. قابلمه را روی شعله زیاد گاز قرار دهید تا آب به جوش آید. سپس شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را ببندید تا حبوبات بپزند. در این مدت، گاهی آش را هم بزنید تا ته نگیرد. پس از حدود یک ساعت، عدس را نیز در قابلمه بریزید تا همراه با بقیه حبوبات و جو بپزد.
۳– مرحله سوم:
پس از پخت کامل حبوبات، نمک، فلفل، زردچوبه، کشک، نعنا داغ و سبزی آش را در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا آش جا بیفتد. برای تزئین آش روزه میتوانید از کشک و نعنا داغ استفاده کنید. نوش جان!
۱– برخی افراد در آش روزه، سیرابی هم میریزند تا تبدیل به آشی مقویتر و سیرکنندهتر شود.
۲– میتوان این آش را به دلیل مقوی بودن، در تمامی ایام سال پخت.