دریاچه اوان الموت قزوین دریاچه اوان الموت دریاچه اوان قزوین عکس کلی دریاچه اوان قزوین قایق سواری در دریاچه اوان دریاچه اوان کجاست دیدنی های الموت دریاچه اوان
قزوین قزوین

دریاچه اوان در نزدیکی شهر قزوین

چهارشنبه ۹ تیر ۱۴۰۰
3,547 بازدید بدون دیدگاه

دریاچه اوان یکی از جاذبه‌های طبیعی و زیبای قزوین است که در ۷۵ کیلومتری شمال شرقی این شهر و در منطقه معروف الموت در جوار روستاهای اوان و وربن جای دارد و همه‌روزه گردشگران بسیاری را به‌سوی خود جلب می‌کند.

معرفی و تاریخچه دریاچه اوان الموت

دریاچه اوان یکی از این دریاچه‌های بکر طبیعی ایران در استان قزوین است که مانند نگینی زیبا در منطقه کوهستانی و خوش آب‌وهوای الموت قزوین می‌درخشد. نزدیکی دریاچه اوان به تهران این محل را به مکانی مناسب برای برگزاری تورهای طبیعت‌گردی یک روزه تبدیل کرده است و سالانه میزبان صدها گردشگر داخلی و خارجی است.

این دریاچه با مساحتی کمتر از شش هکتار دارای آب شیرین است. طول آن در طویل‌ترین قسمت ۳۲۵ متر و عرض آن ۲۷۵ متر و عمق آن از ۱ تا ۱۰ متر در نوسان است. ارتفاع این دریاچه نیز از سطح آب‌های آزاد، ۱۸۰۰ متر است و تلفظ درست نام آن اُوان است که معنی آن محل گردآمدن آب می‌باشد.

دریاچه اوان احتمالاً ۵۰۰ سال پیش براثر لغزش به وجود آمده که این لغزش در حال حاضر غیرفعال است. اعتقادی نیز وجود دارد که این دریاچه بازمانده دریاچه بزرگ کاسپین در قدیم است.

آب دریاچه از کجا تأمین می‌شود؟

آب این دریاچه از چشمه‌سارهای درون جوش تأمین می‌شود و غلیان دائمی آن باعث صافی و زلالی آب دریاچه شده است. از سر ریز آب دریاچه نیز رودخانه کوچکی تشکیل می‌شود که آب آن مورد استفاده کشاورزان و روستاهای کوشک و آیین است.

پوشش گیاهی و جانوری دریاچه

اگر از بالای کوه‌های اطراف به دریاچه نگاه کنید، اوان را محصور در پوشش گیاهی زیبایی خواهید دید. گیاهانی که تا پای کوه‌هایی مرتفع اطراف دریاچه ادامه می‌یابد و کوه‌های استوار نیز آن را همچون نگینی احاطه کرده‌اند.

در اطراف دریاچه اوان گونه‌های درختی چون بید، چنار، تبریزی، سیب، آلبالو، گیلاس، سنجد، فندق و گردو؛ گیاهان علفی مانند گون، کنگر، شیرین بیان وجود دارد. علاوه بر این‌گونه‌های مختلف دیگر از خانواده گرامینه و لگومینیوزه هم در حوزه آبخیز اوان دیده می‌شود. از گیاهان داخل دریاچه هم می‌توان به نی بن در آب و گیاهان غوطه‌ور خوشاب و چنگال آبی اشاره کرد.

حیات‌وحش اوان نیز شامل کل و بز که به علت شکار بی‌رویه و تخریب زیستگاه آنان کاهش چشمگیری یافته‌اند. پلنگ، خرس قهوه‌ای، روباه، شغال، گرگ، گراز، شنگ، سیاه‌گوش یا گربه وحشی، انواع عقاب‌ها، دال، دلیچه، شاهین، جغد، کبک، فاخته، دارکوب، سبزقبا، زاغی و انواع گنجشک‌سانان، قورباغه، لاک‌پشت، خرچنگ و… است. انواع ماهی ازجمله قزل‌آلای رنگین‌کمان، کپور و اردک‌ماهی نیز در این دریاچه زندگی می‌کنند.

تفریح در محدوده دریاچه

در ادامه مهم‌ترین تفریحات اطراف دریاچه را برای شما علاقه‌مندان قرار داده‌ایم:

۱پرنده‌نگری:

دریاچه اوان برای علاقه‌مندان به حیات‌وحش و به‌ویژه پرنده‌نگری نیز یکی از بهترین مکان‌ها است چراکه در زمان کوچ پرندگان و در فصل پاییز پرندگانی چون قو، غاز و مرغابی به این محل مهاجرت می‌کنند و فرصتی مناسب برای تماشای آن به وجود می‌آید.

۲– صید ورزشی:

ماهیگیری در دریاچه اوان ممنوع است اما هرساله اداره نظارت بر حیات‌وحش اداره کل حفاظت محیط‌زیست قزوین بر اساس شرایط اکولوژی این تالاب در چندین نوبت مجوز ماهیگیری در دریاچه را صادر می‌کند و که در این صورت صید ورزشی (بگیر و رها کن) انجام می‌شود و بسیاری از صیادان ورزشی و علاقه‌مندان به ماهی گیری از سراسر کشور در این برنامه ورزشی – تفریحی شرکت می‌کنند.

۳– اسکیت روی یخ:

از تفریح‌هایی که می‌توانید در این دریاچه انجام دهید ورزش مهیج اسکیت روی یخ است که در زمستان با توجه به برودت هوا و یخ زدن سطح آن انجام این فعالیت امکان‌پذیر است.

۴– قایق‌رانی:

در دریاچه اوان قایق‌های پدالی برای قایق‌رانی و لذت بردن از این تفریح فرح‌بخش وجود دارد.

۵کوه‌پیمایی:

ارتفاعات اطراف اوان این فرصت را در اختیارتان می‌گذارند تا ضمن کوهنوردی اوان را از بالای بلندی ببنید و لذت ببرید.

۶– عکاسی:

زیبایی‌ها و مناظر اطراف اوان بهترین سوژه‌ها برای عکاسی کردن است. اگر اهل عکاسی هستید، ثبت چشم‌اندازهای زیبایی اوان به‌ویژه مه صبحگاهی بر فراز دریاچه را از دست ندهید.

بهترین زمان سفر

در فصل بهار دریاچه اوان و طبیعت آن از زیبایی دوچندانی برخوردار و در فصل تابستان نیز تفرجگاهی مفرح برای گردشگران است. برای لذت بردن از هوای مطبوع و دلپذیر آن، طلایی‌ترین زمان برای دیدن اردیبهشت‌ماه تا مهرماه است. به علت ارتفاع بالای دریاچه و قرار گرفتن در دامنه کوه خشچال، آب‌وهوای دریاچه در زمستان و پاییز بسیار سرد است و باتوجه به برودت هوا و یخ زدن سطح آن قابل اسکی سواری است.

امکانات اطراف دریاچه اوان

در کنار دریاچه اوان امکانات گردشگری چندانی برای بازدیدکنندگان وجود ندارد. بهتر است ناهار و شام و وسایل موردنیاز را با خودتان ببرید. در کنار دریاچه تخت‌هایی برای نشستن و صرف چای، سرویس‌های بهداشتی و محل‌هایی برای چادر زدن مسافران وجود دارد و فضایی نیز برای پارک خودروهای گردشگران در نظر گرفته‌شده است.

بهتر است بدانید که هم در رجایی دشت و هم معلم کلایه (۱۱ کیلومتر بعد از دو راهی دیکین) کافه و رستوران‌های کنار میسر وجود دارد که می‌توانید صبحانه را صرف کنید. نگران تمام شدن بنزین خودروی خود نیز نباشید؛ چراکه رجایی دشت و معلم کلایه هر دو پمپ‌بنزین دارند.

همچنین اگر قصد دارید شب را در کنار دریاچه بمانید و کمپ بزنید وسایل و لوازم لازم را با خود ببرید، چون اوان از شهر دور است. در فصول پاییز و زمستان دما بسیار پایین گاهی تا ۲۰– درجه سانتی‌گراد و در هنگام شب دما به ۱۲ – درجه سانتی‌گراد هم می‌رسد. پس اگر قصد کمپینگ در اطراف این دریاچه را دارید لباس گرم و مناسب به‌همراه داشته باشید.

اگر هم می‌خواهید شب را در اقامتگاه سپری کنید، اقامتگاه‌های بومگردی متعددی در منطقه الموت و در روستاهای نزدیک دریاچه مانند زرآباد و وربن وجود دارد که می‌توانید شب را در آن‌ها بمانید.

مکان‌های دیدنی اطراف

در نزدیکی این دریاچه، دریاچه دیگری به نام الوبوم وجود دارد که بیشتر مردم از آن بی‌خبرند. قلعه الموت که به قلعه حسن صباح نیز معروف است، از دیگر دیدنی‌های تاریخی منطقه الموت است.

ثبت در میراث طبیعی ایران

دریاچه اوان ۸۹ اُمین اثر طبیعی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۲۰ بهمن‌ماه ۱۳۸۹ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.

آدرس و دسترسی به دریاچه اوان

آدرس: جاده الموت، بعد از روستای دیکین

مسیر دسترسی به دریاچه اوان این‌گونه است که باید اتوبان تهران قزوین را در پیش بگیرید. به ورودی قزوین و در اصطلاح مردم محلی، به میدان غریب کش رسیدید، سمت راستتان تابلوی الموت را می‌بینید. مسیر قزوین و الموت که مسیری تماشایی و پر از دشت‌های سرسبز و البته کوهستانی و صعب‌العبور و پر از گردنه‌های خطرناک و بسیار زیبا است را ادامه می‌دهید. از رجایی دشت که بگذرید و حدود سه ساعت که راه بپیمایید به یک دو راهی می‌رسید. یک راه به‌سمت الموت و راه دیگر به دریاچه اوان می‌رود. پس از طی هشت کیلومتر و گذشتن از روستای سرسبز زرآباد، گردنه آخر را که رد کنید، دریاچه اوان پیدا می‌شود.

فاصله قزوین تا دریاچه اوان: ۷۵ کیلومتر

فاصله تهران تا دریاچه اوان: ۲۱۵ کیلومتر

فاصله کرج تا دریاچه اوان: از آزادراه کرج – قزوین ۱۷۵ کیلومتر

پست های مرتبط

نظرتو برای این جاذبه گردشگری ثبت کن !

مشخصات مکان
بهترین زمان سفر
اردیبهشت تا مهرماه
تاریخ ثبت در میراث طبیعی ایران
۲۰ بهمن‌ماه ۱۳۸۹
شماره ثبت در میراث طبیعی ایران
89
آدرس
جاده الموت، بعد از روستای دیکین
موقعیت مکانی
نام استان
قزوین
مرکز استان
قزوین
جمعیت
1.3 میلیون نفر
تعداد شهرستان
6
آب و هوا
معتدل و کوهستانی
پیش شماره
028
مساحت استان
۱۵٬۸۲۰ کیلومترمربع
شهر های نزدیک
قزوین
12 مکان ثبت شده
تبلیغات
نظرتو برای این جاذبه گردشگری ثبت کن !

نمایش نقشه
لیست استان ها