یخنی لوبیا که به آبگوشت لوبیا نیز معروف است، یکی از غذای محلی استان اصفهان محسوب میشود. این غذا به دلیل خوشمزگی طرفداران زیادی دارد و در فصول سرد سال مصرف بیشتری دارد.
فهرست مطالب
در ادامه باهم به طرز تهیه یخنی لوبیا و یا همان آبگوشت لوبیا اصفهان میپردازیم:
گوشت بیاستخوان گوسفندی: ۲۵۰ گرم
گوشت قلوهگاه: ۲۵۰ گرم
سبزی شامل تره، جعفری و شنبلیله: ۵۰۰ گرم
لوبیا سفید: یک لیوان پر
برنج خرده: یک استکان
سیبزمینی: یک عدد متوسط
نمک و زردچوبه: به میزان لازم
این غذای خوشمزه در پنج مرحله تهیه میشود که در ادامه به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول:
برای طرز تهیه یخنی لوبیای اصفهان، ابتدا لوبیاها را از شب قبل خیس کنید.
۲- مرحله دوم:
پیاز را نگینی خردکنید و باکمی روغن تفت بدهید. سپس گوشت را اضافه کنید و آن را با پیازها تفت بدهید. پسازآن لوبیاها را هم اضافه کنید و روی آن آب بریزید و اجازه بدهید بجوشد. زمانی که جوشید، کف روی آن را بگیرید و در قابلمه را بگذارید و اجازه بدهید باهم بپزند.
۳- مرحله سوم:
زمانی که لوبیاها پخت تا حدی که راحت با دست له شوند، برنج و سیبزمینی پوست گرفتهشده و سبزیها را اضافه کنید. سپس مقداری نمک و زردچوبه و فلفل به آن اضافه کنید و اجازه بدهید همه مواد باهم خوب بپزند.
۴- مرحله چهارم:
زمانی که پخت همه مواد صورت گرفت، دنبه را بکوبید و سپس هنگامیکه داخل قابلمه آبی نباشد، آبگوشت را به آن اضافه کنید.
۵- مرحله پنجم:
در انتها نیز همه مواد را باهم خوب بکوبید. برای اینکار ترجیحاً از گوشتکوب برقی استفاده نکنید زیرا کوبیدن با گوشتکوب برقی آن را خوشمزه نمیکند و سبزیها اطراف تیغه آن میچرخد.
۱– برای کشدار شدن گوشت و لوبیا نیازی به سیبزمینی یا برنج نیست و میتوانید این دو را حذف کنید. فقط باید خیلی خوب بپزد. هرچه بیشتر بپزد کشدارتر و خوشمزهتر میشود. به همین علت میتوانید از زودپز استفاده کنید تا کاملاً مغزپخت و جاافتاده شود.
۲– میتوانید نمک و فلفل و زردچوبه را همان ابتدای کار اضافه کنید.
۳– اگر از زودپز استفاده کردید، برنج را ابتدا اضافه نکنید. زمانی که گوشت و لوبیاها پخته شدند، در زودپز را بازکنید و برنج را اضافه کنید.
۴– اولویت در مقدار سبزیها به ترتیب با تره، جعفری و درنهایت با شنبلیله است. مقدار شنبلیله باید بسیارکم باشد (در حد چند شاخه) زیرا در صورت زیاد بودن، باعث تلخ شدن غذا میشود.
۵– سبزیهای لازم برای این غذا را فقط پاککنید و بشویید اما خرد نکنید، نهایتاً ترهها را از وسط نصف کنید.
۶– در صورت عدم دسترسی به شنبلیله میتوانید از یک قاشق غذاخوری شنبلیله خشک برای عطر آن استفاده کنید.
۷– یخنی لوبیا (آبگوشت لوبیا) را میتوان با هر میزان گوشت بپزید. مسلماً هرچه گوشت آن بیشتر باشد خوشمزهتر و هر چه کمتر باشد اقتصادیتر میشود. حتماً از یک تکه دنبه استفاده کنید تا خوشمزهتر شود.
۸– حتماً از گوشت بیاستخوان و قلوهگاه گوسفند یا بره استفاده کنید و توجه داشته باشید که قلوهگاه باید چرب باشد.