آش ماش پیازو یکی از غذاهای محلی و خوشمزه استان قزوین است و یکی از لذیذترین آشهای سنتی ایرانی بهحساب میآید. با وجود اینکه نام این آش ممکن است شما را به یاد غذاهای شیرازی بیندازد؛ اما باید بدانید که آش ماش پیازو، یکی از آشهای سنتی قزوین است که با گوشت ریشریش، پیاز داغ، دارچین، نمک، فلفل و انواع حبوبات (ماش، لوبیا قرمز، عدس، لوبیا چشمبلبلی) درست میشود.
آش ماش پیازو با بافتی لعابدار و غلیظ، یک شام و عصرانه مقوی است و بیشتر در ماه رمضان در قزوین طبخ میشود. طبخ آش ماش پیازو همچنین بهعنوان نذری در روز شهادت امام حسن (ع) در قزوین رایج است و به همین دلیل، به این آش، آش امام حسن نیز میگویند. آش ماش با کمی تفاوت در طرز تهیه و مواد لازم در کرمان نیز طبخ میشود.
فهرست مطالب
در ادامه باهم مراحل پخت این آش خوشمزه را مرور میکنیم.
برنج نیم دانه: ۳ پیمانه
عدس و ماش: یک پیمانه
لوبیا قرمز: یک پیمانه
لوبیا چشمبلبلی: یک پیمانه
گوشت: ۲۰۰ گرم
پیاز کوچک پوست کنده: یک عدد
دارچین: ۳ قاشق غذاخوری
نمک، زردچوبه و فلفل: به مقدار لازم
پیاز داغ طلایی: یک پیمانه
این آش خوشمزه در چهار مرحله آماده میشود که به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول:
حبوبات را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید تا نفخ آنها گرفته شود و زودتر بپزند. برنج را نیز از چند ساعت قبل در آب و کمی نمک خیس کنید.
۲– مرحله دوم:
گوشت را بههمراه پیاز و کمی زردچوبه و آب در قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا گوشت بپزد. در همین حین، لوبیا قرمز و لوبیا چشمبلبلی را با کمی زردچوبه در قابلمهای دیگر بپزید. پس از حدود یک ساعت، برنج، ماش و عدس را نیز به حبوبات اضافه کنید تا با هم بپزند.
۳– مرحله سوم:
گوشت را پس از پخت از قابلمه بیرون بیاورید و آن را بکوبید تا له شود. شما میتوانید گوشت را با دست هم ریشریش کنید. آب گوشت را از صافی رد کنید و آن را همراه با نیمی از گوشت ریشریش یا کوبیده در قابلمه حبوبات و برنج پخته بریزید. پس از حدود ۱۵ دقیقه، نیمی از پیاز داغ، دارچین، نمک و فلفل را به آش اضافه کنید.
۴– مرحله چهارم:
آش شما پس از حدود سه ساعت جوشیدن روی حرارت ملایم گاز آماده سرو است. آش را در ظرف سرو بکشید و روی آن را با دارچین، گوشت ریشریش شده و پیاز داغ تزئین کنید. نوش جان!
۱– در هنگام پخت آش میبایست هر ۱۰ دقیقه یک بار آش را هم بزنید تا ته نگیرد.
۲– همانطور که اشاره شد، این آش بیشتر در ماه مبارک رمضان و یا مناسبتهای مذهبی بهعنوان نذری سرو میشود.