بریانی یکی از غذای محلی استان اصفهان است که طرفداران بسیاری دارد. این غذا در اکثر رستورانهای اصفهان یافت میشود و اگر برای تفریح و گردش به این شهر رفتید، میتوانید از این غذای محلی نیز بخورید و لذت ببرید.
در ادامه باهم به طرز تهیه بریانی اصفهان میپردازیم:
گوشت سردست گوسفندی: ۵۰۰ گرم
دنبه: ۵۰ گرم
جگرسفید گوسفند: ۱۰۰ گرم
پیاز: ۲ عدد
پودر دارچین: ۱ قاشق غذاخوری
زعفران دمکرده: ۱ قاشق چایخوری
گردو، خلال پسته و بادام: به میزان لازم
نعنا خشک، نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
این غذای خوشمزه در چهار مرحله تهیه میشود که در ادامه به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول:
در ابتدا، گوشت گوسفند، دنبه، ۱ عدد پیاز، چند قاشق روغن مایع و ۴ لیوان آب را داخل قابلمهای بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا گوشت بپزد و نرم شود (پس از پخت مقداری آبگوشت ته قابلمه باقی بماند).
۲- مرحله دوم:
سپس جگر سفید را خردکنید و با ۲ لیوان آب، ۱ پیاز خردشده، چند قاشق روغن، مقداری نمک و فلفل داخل قابلمهای بریزید و با حرارت متوسط بپزید. پسازاینکه پخت و آب آن تمام شد کمی تفت دهید، سپس چرخ کنید و کنار بگذارید.
۳- مرحله سوم:
مخلوط گوشت گوسفند و دنبه را نیز پس از پخت همراه با یکی دو قاشق از آب آن، چرخ کنید. سپس با زعفران دمکرده، مقداری نعنای خشک، نمک و فلفل سیاه مخلوط و بار دیگر چرخ نمایید.
روش اصیل تهیه بریانی اصفهان این است که از قالب مخصوص بریان که شبیه به کفگیر است استفاده کنید. اما درصورتیکه دسترسی به این قالبها ندارید، میتوانید از یک تابه کوچک استفاده کنید. آن را روی حرارت قرار دهید تا داغ شود. سپس کمی از آب و روغن مانده از پخت گوشت را کف قالب بریزید. کمی دارچین، زعفران و فلفل هم کف قالب بپاشید. حال، یک کوفته بزرگ از مایه بریان (گوشت گوسفند و دنبه چرخ شده) بردارید و آن را در قالب قرار دهید و با دست رویش را صاف کنید. سپس قالب را دوباره روی حرارت بگیرید.
۴- مرحله چهارم:
برای سرو، از قبل بشقابی آماده کنید و یک تکه نان سنگک روی آن قرار دهید. مقداری آبگوشت روی نان بریزید تا چرب شود. بعد از چند دقیقه که زیر بریان شما سرخ شد، آن را روی نان سنگک برگردانید. جگرسفید چرخ شده را کنار آن بریزید. در صورت تمایل روی بریان را با گردو، خلال بادام یا پسته تزئین کنید. نان را روی غذا تا کنید تا گرم بماند. بریان اصفهان را معمولاً همراه با دوغ، سبزیخوردن و پیاز سرو میکنند.
۱– بگذارید گوشت پختهشده سرد شود و بعد آن را چرخ کنید.
۲– آبگوشت بریان یکی از جذابترین بخشهای آن است. در اصفهان معمولاً ضمن پخت، مقدار بیشتری آبگوشت باقی میگذارند و هنگام سرو، مقداری نان خشک در کاسه آبگوشت، ترید میکنند. کمی کشک همروی آن میریزند و در کنار بریان سرو میکنند.
۳– روی آبگوشت را هم میتوان به شکلهای مختلف تزئین و نوش جان کرد.