شیرینی کلمپه یکی از شیرینیها و سوغات معروف استان کرمان است که در سراسر ایران طرفداران بسیاری دارد.
این شیرینی به دلیل استفاده از خرما، بسیار مقوی بوده و طبع گرمی دارد و در انواع مختلف گردویی، کنجدی، پستهای و لقمهای پخته میشود.
در ادامه باهم به طرز تهیه این شیرینی خوشمزه میپردازیم:
آرد: ۱ کیلوگرم
روغن جامد یا کره: ۵۰۰ گرم
زرده تخممرغ: ۲ عدد
شکر: ۲۰۰ گرم (معادل ۱ لیوان فرانسوی دستهدار)
شیر یا ماست خامهای: نصف لیوان دستهدار فرانسوی
هل و وانیل: نصف قاشق چایخوری
بیکینگپودر: ۱ قاشق چایخوری
گردوی خردشده: ۲۰۰ گرم
خرما: ۴۰۰ گرم
زعفران دمکرده: نصف قاشق غذاخوری
زنجبیل و جوز هندی: به میزان دلخواه
دارچین و میخک: به میزان دلخواه
پودر پسته یا کنجد برای تزیین: به میزان لازم
این شیرینی خوشمزه در شش مرحله تهیه میشود که در ادامه به توضیح آن میپردازیم:
۱- مرحله اول:
در ابتدای کار فر را روشن کرده و دمای آن را ۱۷۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید تا گرم شود.
سپس آرد را الک کنید و در یک ظرف مناسب بریزید. روغن یا کرهای را که آماده کردهاید به آن اضافه و با دست مخلوط کنید تا خمیر یکدستی درست شود. میتوانید در طرز تهیه کلمپه برنجی کرمان از آرد برنج و یا آرد گندم استفاده کنید.
۲– مرحله دوم:
در ظرفی دیگر، زرده تخممرغها را به همراه زعفران، هل، ماست یا شیر، وانیل و بیکینگپودر بریزید و باهم مخلوط کنید.
۳– مرحله سوم:
مواد دو ظرف را باهم مخلوط کنید و یک خمیر یکدست درست کنید. در نظر داشته باشید که خمیر بهدستآمده را نباید زیاد ورز دهید تا به روغن بیفتد.
سپس روی یک سطح صاف، آرد بپاشید و خمیر را زیر و رو کنید تا بهدست نچسبد. خمیر بهدستآمده را در نایلون بگذارید و به مدت ۲ ساعت در یخچال استراحت دهید تا چسبندگی آن از بین برود.
۴- مرحله چهارم:
در این مرحله خرما را برای چند دقیقه در آب داغ بگذارید تا پوست آن بهراحتی جدا شود. هسته خرماها را خارج کنید. خرماها را با پشت قاشق نرم کنید یا در مخلوطکن بریزید و همراه با گردو، میخک، زنجبیل و دارچین مخلوط کنید.
۵– مرحله پنجم:
خمیر را از یخچال بیرون بیاورید و روی سطح آردپاشیشده بگذارید و با وردنه باز کنید. ضخامت خمیر را به حدود نیم سانتیمتر برسانید و قالب بزنید.
دو روش برای زدن قالب کلمپه وجود دارد.
روش اول: خمیر را با وردنه روی سطحی صاف پهن کنید و با ته فنجان یا لیوان به شکل دایرههای یک اندازه درآورید. پس از آنکه مواد خرمایی را به شکل گلولههای کوچک درآوردید، آنها را وسط خمیر بگذارید. حالا یک دایره خمیری را روی آن قرار دهید و دور آن را ببندید.
روش دوم: خمیرها را با دست گلولهای شکل کنید. خمیر را در کف دست پهن کنید و مواد خرما را وسط آن قرار دهید و اطراف آن را ببندید. خمیر را بین دو تا دستانتان فشار دهید و صاف کنید. خیلی محکم فشار ندهید که مواد داخل آن خارج شود.
پس از قالب زدن کلمپه کرمان، میتوانید از مهرها یا قالبهای خاصی استفاده کنید تا روی شیرینی طرح دار شود. فقط مراقب باشید مهر را خیلی محکم فشار ندهید چون ممکن است مواد داخل کلمپه بیرون بریزد.
۶- مرحله ششم:
روی کلمپهها را با کنجد یا پسته تزیین کنید.
سپس سینی فر را آرد پاشی کنید. کلمپهها را در سینی بگذارید و در طبقه وسط فر به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قرار دهید. کلمپههای شما آماده است. نوش جان!
درصورتیکه فر در اختیار نداشتید، یک شعلهپخشکن را روی شعله ملایم اجاقگاز قرار دهید و سپس یک ماهیتابه نچسب به سایز مناسب را چرب کنید و روی شعلهپخشکن قرار دهید و سپس روی درب تابه را دمکنی بگذارید و اجازه دهید تا به مدت ۱۵ دقیقه بپزد.
۱– رنگ کلمپهها نباید بعد از پخت تغییر کند.
۲– بهتر است گردوها را بهجای له کردن، خیلی ریز خرد کنید.
۳– فراموش نکنید که حتماً قالب یا مهرتان به آرد آغشته باشد تا به کلمپه نچسبد.
۴– اگر میخواهید کلمپه را برای مدت طولانی نگهدارید، آن را در ظرف دربسته و ترجیحاً در یخچال قرار دهید.